Kekemelik
Çocuklukta başlayan kekemelik normal akıcılık ve konuşma akışı ile ilgili önemli ve sık problemler oluşturur. Bu tarz konuşma bozukluğuna sahip olan bireyler ne söylemek istediklerini bilirler. Ancak bunu söylemekte zorluk yaşarlar. Küçük çocuklar arasında konuşmayı öğrenmenin normal bir parçası olarak kabul edilir. Çoğu çocukta da bu durum geçicidir. Zaman içerisinde tamamı ile kaybolacaktır. Çocuklukta başlayıp yetişkinlikte devam eden konuşma bozuklukları kronik bir hal alır ve bireyin psikolojik sorunlar yaşamasına neden olur.
Kekemelik Tedavisi
Çocuklarda yaşanan bu konuşma bozukluğunda tedaviye gerek duyulmaz. Çocuk psikiyatristi uzmanı kapsamlı değerlendirmeler yapar. En iyi tedavi yaklaşımı için belirli kararlar alır. Bireysel farklılıklar olması tedavide farklı yöntemler ortaya çıkarır. Yapılacak tedavilerde kişiye farklı beceriler öğretilmesi hedeflenir. Bunlar arasında şu başlıklar sıralanabilir:
- Konuşma akıcılığını artırmak
- Etkili iletişimi geliştirmek
- İşe ya da okula problemsiz bir şekilde devam etmek
- Sosyal aktivitelere rahatlıkla katılmak
Konuşma bozukluğu içerisinde kekemelik tedavisi içerisinde konuşma terapisi, elektronik aletler, bilişsel davranışçı terapi, ebeveyn- çocuk etkileşimi gibi yöntemler kullanılır. Konuşma terapileri konuşma esnasında oluşan kesintileri azaltabilir. Çocuğun özgüvenini artırabilir. Bu terapilerde amaç konuşma hızı, gırtlak gerginliği, nefes desteği gibi konuşma kalıplarını kontrol etme olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Ses Bozukluğu
Kekemelik Nasıl Geçer?
Bireyler kelimeleri doğru ve düzgün bir şekilde konuşamıyor ise kekemelik ortaya çıkabilir. Olumlu adımlarla kontrol altına alınabilen bu rahatsızlık, kişilerin konuşmalarını kesintiye uğratır. Konuşma sırasında uzatmalar, kesintiler oluşabilir. Sesler ve hecelerin tekrar etme durumları ortaya çıkabilir. Genel olarak bu sorun bir hastalık değildir. Bu nedenle tedavi sorusu yerine terapi alternatifleri üzerinde durulmalıdır. Kişi kelimeleri düzgün ve doğru bir şekilde konuşmamasından kaynaklanan bu durum kontrol altına alınabilir. Uzman terapistlerden destek alarak konuşma sırasında yaşanan aksaklıklar kontrol altına alınabilir. Akıcı bir konuşma elde edilebilir. Bu alanda konuşma bozukluklarının düzeltilmesi tamamen kişinin bu alandaki çabası ve uzman desteğine bağlı olacaktır.
Çocuklarda Kekemelik
Kesin bir tedavisi bulunmayan kekemelik gibi konuşma bozukluklarında konuşma akıcılığını artırmaya yönelik terapi yöntemleri bulunur. Kişinin akıcılık hatalarına ve yaşına göre terapi yöntemlerine karar verilir. Çocuklarda olan konuşma bozukluklarında terapist öncelikle çocuğun genel durumu ile ilgili ayrıntılı bilgiler alır. Çocuğun gelişim geçmişine göre terapist tedaviye hemen başlayabilir. Ya da ilerleyen zamanlarda tekrar değerlendirme kararı verebilir. Çocukların 3 ile 6 ay arasında kekemeliğinin sürmesi, aile de bu şekilde konuşma bozukluklarının olması, konuşma bozukluğunun yanında kasılmaların yaşanması gibi durumlarda terapiye anında başlanabiliyor.
Kekemelik Çocuğu Hangi Doktora Gidilmeli
Çocuklarında kekemelik yaşayan bireyler çocuklarını öncelikle çocuk doktoruna götürmelidir. Uzman doktor gerekli görür ise çocuk psikoloğu ya da çocuk psikiyatrisine yönlendirerek çocuk için uygun bir dil ve konuşma terapisi süreci başlatmasını sağlayabilir. Kekemelik tedavisi sürecince alınacak dil ve konuşma terapisi mutlaka dil ve konuşma terapisti tarafından verilmelidir.
Konuşma bozukluğu genel anlamda bir hastalık değildir. Özellikle çocuk çok küçük yaşlarda ise dil ve konuşma terapisti terapi için aileye bilgi verilebilir ve öneriler hazırlanabilir. Aile bireyleri evde çocuk için daha güvenli ve rahat bir iletişim ortamı oluşturur. Bu şekilde çocuğun gerginlik yaşamadan daha rahat bir şekilde konuşması için teşvikler yapılır.
Kekemelik Neden Olur?
Bu tür konuşma bozukluğunun en önemli nedeni ailede kekemelik öyküsü bulunmasıdır. Beynin konuşma ve dil ile ilgili bölümündeki kalıtsal anormallik çocuklara aktarılmış olabilir. Bunların yanında çocukluk döneminde de normal gelişim sırasında bu tarz konuşma bozukluklarına rastlanabiliyor. Travma ya da inme gibi nedenlerden kaynaklanan beyin yaralanmaları da nörolojik olarak konuşma bozuklukları ortaya çıkarabiliyor. Özellikle şiddetli duygusal travmalarda konuşma bozuklarına neden olabilir. Anne ve babadan ayrılma, yeni bir yere taşınma, yeni okula başlama, ailede ölüm, ailede ciddi hastalıklar, çocuğun ya da kardeşinin hastaneye yatırılması da bu tür sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.
Kekemelik Tedavisi Nedir?
Çocuklarda yaşanan bu konuşma bozukluğunda tedaviye gerek duyulmaz. Çocuk psikiyatristi uzmanı kapsamlı değerlendirmeler yapar. En iyi tedavi yaklaşımı için belirli kararlar alır.
Kekemelik Nasıl Geçer?
Uzman terapistlerden destek alarak konuşma sırasında yaşanan aksaklıklar kontrol altına alınabilir. Akıcı bir konuşma elde edilebilir. Bu alanda konuşma bozukluklarının düzeltilmesi tamamen kişinin bu alandaki çabası ve uzman desteğine bağlı olacaktır.
Kekemelik Çocuğu Hangi Doktora Gidilmeli?
Çocuklarında kekemelik yaşayan bireyler çocuklarını öncelikle çocuk doktoruna götürmelidir. Uzman doktor gerekli görür ise çocuk psikoloğu ya da çocuk psikiyatristine yönlendirerek çocuğun uygun bir terapi süreci başlatmasını sağlayabilir.
Kekemelik Neden Olur?
Bu tür konuşma bozukluğunun en önemli nedeni ailede kekemelik öyküsü bulunmasıdır. Beynin konuşma ve dil ile ilgili bölümündeki kalıtsal anormallik çocuklara aktarılmış olabilir. Bunların yanında çocukluk döneminde de normal gelişim sırasında bu tarz konuşma bozukluklarına rastlanabiliyor.